Tirsdag 05. mars 2024: Fra englers musikk til djevelens blåsebelg

Tirsdag 05. mars 2024 kl. 19.00 i Rødtvet kirke

Klikk her for å se annonseringen av dette møtet, med informasjon om tema og foredragsholder.

Fra englers musikk til djevelens blåsebelg

Referat medlemsmøte 5. mars 2024 Rødtvet

Sophie Lazar ønsket velkommen 14 tilhørere denne kvelden i Rødtvet kirke. Kirkerommet var opplyst i stemningsfylt lys og foran var en mangfoldig utstilling av sekkepiper. Elisabeth Vatn åpnet sitt musikkforedrag med sekkepipeklang underlagt av dype orgeltoner.

Elisabeth som jobber til vanlig som kantor i Grorud menighet og i Lillestrøm og Skedsmo menighet, fortalte engasjert om sekkepipen og dens avtrykk i vår musikk- og kulturhistorie – ikke minst har sekkepipen satt spor etter seg i billedkunsten.

Mange tror at sekkepipen har sitt opphav i Skottland, men Elisabeth fortalte at de første sekkepipene vi kjenner til er fra Asia. Tradisjonen kom mye senere til Europa. I dag deles sekkepipene inn i tre familier – den spanske, den skotske og den nordiske, også kalt svenske. Elisabeth selv har alltid drevet med musikk, men det var under et oppholdt i Makedonia tidlig på 90-tallet, at hun fikk virkelig interesse for sekkepipe. På denne turen fikk hun en sekkepipe laget på tradisjonelt vis av skinnet til en hel geit i gave . Elisabeth har hovedsakelig vært mest opptatt av den nordiske sekkepipetradisjonen, som hun viste forskjellige eksemplarer av. Gjennom foredraget bidro hun med eksempler på fantastisk sekkepipemusikk fra ulike kulturer. Til slutt fikk tilhørerne se bilder av sekkepiper i billedkunsten, deriblant noen bibelske scener.

Etter et ekstranummer samlet alle seg rundt kaffe, julekake og engasjerende samtale i menighetssalen. Kvelden ble avsluttet med en rolig stund i kirkerommet, der sokneprest Tone Marie Falch og Elisabeth Vatn ledet den liturgiske kveldsavslutningen.