Lørdag 31. august 2019: Ekskursjon til Linderud gård

Lørdag 31. august 2019 kl. 10.30 på Linderud gård

Ekskursjon til Linderud gård

Klikk her for å se annonseringen av dette møtet

Åtte medlemmer av Groruddalen kirkeakademi møttes på Linderud gård og fikk en innholdsrik omvisning på godset – både i huset og hagen. Synd ikke flere møtte, for dette var både hyggelig og interessant. Mogens Lauritsen kjøpte Linderud i 1679, og det var sønnen hans, Erik Mogensen som bygde det storslagne huset i 1713. Mogens bodde på Tveita og hadde slått seg opp som skogeier. Sønnen Mogens L. Mogensen (Monsen) levde et herskapelig liv på Linderud med stor selskapelighet. Punsjebollen og vinkaraffelen stod fremdeles på plass og minnet om fordums storhet. Mogens var gift med Helene Cathrine Büchler, som gikk under navnet «Mor Monsen» og er opphavet til de berømte kakene. Mor Monsens kaker inneholdt bare luksusvarer – alt som var dyrt og godt: rosiner, mandler, egg osv.

Huset er i barokk stil og takket være god restaurering er 1700-tallsstemningen i huset i god behold. Vi fikk med oss mye, både stolt og tragisk familiehistorie, illustrert med malerier og historiske gjenstander. Et fantastisk te-sett for to elskende i håndmalt porselen var et høydepunkt (se det andre bildet nedenfor). Det var en gave til vertskapet på Linderud fra kronprins Frederik i 1788. Etter en tur i hagen satte vi oss og nøt medbrakt matpakke og kaffe – og selvsagt nystekt Mor Monsen-kake fra stedets kjøkken.

Her er noen bilder fra møtet.